Blog Category

Blog Category
Przepis: Makaron Udon z wieprzowiną

Przepis: Makaron Udon z wieprzowiną

Czas przygotowania ok. 10 min,

Czas gotowania ok. 30 min

Porcja dla 4 osób.

Składniki:

400g makaronu Udon

1/2 cebuli

2-3 liście sałaty

1 średniej wielkości marchewka

2 suszone grzyby shiitake

2 cebule dymki

250g polędwiczki wieprzowej

1 łyżka oleju warzywnego

1 łyżka sosu sojowego

Czarny pieprz

 

Składniki na sos:

8 łyżeczek sosu rybnego

3 łyżeczki sosu z tamaryndowca

6 łyżeczek syropu z agawy

Sok z 1/2 limonki

2 łyżki Sosu chili słodko-ostry

2 łyżki sosu sojowego

 

 

1. Ugotuj makaron Udon oraz namocz grzyby shiitake według instrukcji na opakowaniu,

2. Pokrój cebulę i grzyby shiitake w plastry, sałatę w kostkę, a marchewkę i cebulę dymkę w cienkie słupki

3. Pokrój polędwiczki w ok. 3cm plasterki,

4. Rozgrzej olej na średnim ogniu. Po rozgrzaniu dodaj polędwiczki i smaż aż się zarumienią. Dodaj cebulę aż stanie się delikatnie przezroczysta.

5. Dodaj sałatę oraz marchewkę. Smaż przez chwilę. Następnie dodaj grzyby shiitake i smaż aż grzyby się zarumienią.

6. Dodaj świeżo zmielony pieprz oraz makaron.

7. Polej potrawę przygotowanym sosem.

Spożyj niezwłocznie, smacznego :)

Komentarze

Napisz komentarz