Blog Category

Blog Category
Przepis: Khao Pad - Smażony ryż z ananasem i krewetkami

Przepis: Khao Pad - Smażony ryż z ananasem i krewetkami

Lubicie słodycz ananasa? My też. Mamy dla Was przepis na super szybki obiad (jeśli zostało Wam trochę ryżu z wczorajszego obiadu).

Porcja dla 4 osób.

  • 1-2 łyżki oleju warzywnego
  • 3 cebulki szalotki, cienko pokrojone,
  • 250g krewetek (lub tofu w wersji wegetariańskiej)
  • 400g ryżu jaśminowego
  • ½ ananasa lub z dużej puszki (ok 500g)
  • 100g warzyw (marchew, por)
  • 1 saszetka z pastą przyprawową AHG Khao Pad - Smażony ryż z ananasem
  • kolendra i orzechy nerkowca dla dekoracji

  1. Ugotuj wcześniej ryż wg. przepisu, a następnie przesyp do pojemniczka i przykryj czystą ściereczką. Poczekaj aż ryż ostygnie.
  2. Podgrzej olej na woku na średnim ogniu i dodaj szalotki, warzywa i krewetki. Smaż przez ok. 2 minuty.
  3. Dodaj pastę przyprawową, ryż i ananasa i smaż energicznie mieszając przez 3 minuty.
  4. Udekoruj kolendrą i posyp orzechami.

Komentarze

Napisz komentarz